dinsdag 12 februari 2008

Sderot

Vaak kom je in de media en in reacties van krantenlezers op het internet opmerkingen tegen die de indruk (willen) wekken alsof “die paar raketten die op Israël vallen meestal toch niets raken”. Natuurlijk gevolgd door een tirade over de schandalige manier waarop Israël die arme Palestijnen behandelt.

Hieronder een lijstje van de slachtoffers die zijn gevallen tijdens zeven jaar voortdurende beschietingen. Waarbij de totale materiële schade nog buiten beschouwing wordt gelaten en de angst en traumatische ervaringen waaraan de Israëlische bevolking in het algemeen en de bewoners van Sderot in het bijzonder worden blootgesteld slechts terloops worden vermeld.

Ik vraag me af hoe de Nederlandse bevolking zou reageren op zeven jaar beschietingen door de buren…

De afgelopen zeven jaar hebben Palestijnse terroristische groeperingen doelbewust raketten en mortiergranaten afgevuurd op Israëlische burgers. In augustus 2005 heeft Israël al haar burgers uit de Gaza-strook geëvacueerd, alle troepen teruggetrokken en alle nederzettingen daar ontmanteld, in de hoop vrede met de Palestijnen dichterbij te brengen.

Wereldleiders die het plan steunden zeiden dat het zou helpen de veiligheid van Israël te vergroten. Joschka Fischer, de toenmalige minister van buitenlandse zaken van Duitsland zei: “De kansen die nu door de terugtrekking zijn ontstaan moeten nu worden aangegrepen om zowel de veiligheid als de economische situatie te verbeteren, en het vredesproces te bevorderen. Wat betreft de Palestijnen, zij moeten door versnelde hervormingen instaan voor efficient bestuur, en ze moeten de wapenstilstand respecteren.”

Sinds Israël zich uit Gaza heeft teruggetrokken zijn meer dan 4.000 raketten op Israël afgevuurd. Deze raketten doden onschuldige mensen waaronder kinderen; ze verminken en verwonden honderden slachtoffers; en veroorzaken buitengewoon veel trauma, angst en andere psychologische problemen onder de bewoners van het zuidelijk deel van Israël, vooral onder de kinderen van Sderot.

Tijdlijn van dodelijke slachtoffers van raketaanvallen tijdens het Vredesproces*

11-25 juli, 2000: Camp David Top - De Israëlische premier Ehud Barak en de president van de Palestijnse Autoriteit Yasser Arafat komen in Camp David bijeen met de Amerikaanse president Bill Clinton om te proberen een definitief akkoord te bereiken. De top mislukt grotendeels door Arafats weigering concessies te doen.

27 oktober, 2001: Eerste raket vanuit Gaza afgevuurd: Hamas vuurt de eerste Kassam, de door de Palestijnen zelf gebouwde raket, af op kibboets Nir-Am in het zuidwesten van Israël.

In 2001 worden 249 raketten en mortiergranaten afgevuurd door Palestijnse terroristische groeperingen (245 mortiergranaten en 4 raketten).

24 november, 2001: Stafonderofficier Barak Madmon uit Holon, 26, wordt gedood door een mortiergranaat terwijl hij als reservist in dienst is in Kfar Darom.

In 2002 worden 292 raketten en mortiergranaten afgevuurd door Palestijnse terroristische groeperingen (257 mortiergranaten en 35 raketten).

30 april, 2003: Aankondiging van de Routekaart voor de Vrede – De routekaart, gebaseerd op de principes van de Oslo-akkoorden, roept op tot wederzijdse stappen van beide zijden om aan hun verplichtingen op gebied van veiligheid en politiek te voldoen.

In 2003 worden 420 raketten en mortiergranaten afgevuurd door Palestijnse terroristische groeperingen (265 mortiergranaten en 155 raketten).

28 juni, 2004: Mordechai Yosephus, 49, wordt gedood wanneer een door Hamas afgevuurde raket vlakbij een kleuterschool in Sderot inslaat.

28 juni, 2004: Afik Ohion Zehavi, 4, wordt gedood wanneer een door Hamas afgevuurde raket vlakbij zijn peuterschool in Sderot inslaat.

24 september, 2004: Tiferet Tratner, 24, wordt in haar woning gedood door een mortieraanval op Neve Dekalim.

29 september, 2004: Yuval Abeva, 2, wordt gedood door een raket, afgevuurd door Hamas, terwijl hij buiten speelt met Dorit (Masarat) Benisian, 2, die ook in de aanval wordt gedood. De peuters hadden een Ethiopische achtergrond. Twintig anderen raakten gewond.

28 oktober, 2004: Sergeant. Michael Chizik, 21, uit Tiberias, wordt gedood door een mortiergranaat tijdens een aanval op de voorpost Morag in Gush Katif in Gaza.

In 2004 worden 1.157 raketten en mortiergranaten afgevuurd door Palestijnse terroristische groeperingen (876 mortiergranaten en 281 raketten).

2 januari, 2005: Nissim Arbiv, 26, uit Nissanit, raakt ernstig gewond door een mortiergranaat in het Erez industriegebied in het noorden van Gaza. Hij bezwijkt tien dagen later aan zijn verwondingen.

15 januari, 2005: Ayala Haya (Ella) Abukasis, 17, loopt ernstig hersenletsel op door scherven van een aanval met een Kassam-raket. Abukasis werd geraakt toen ze zich op haar jongere broertje wierp om hem te beschermen. Na een week kunstmatig in leven te zijn gehouden sterft ze op 21 januari 2005.

7 juni, 2005: Muslah Umran wordt gedood terwijl hij aan het werk is in een broeikas in Ganei Tal.

7 juni, 2005: Muhammad Mahmoud Jaroum wordt gedood terwijl hij aan het werk is in een broeikas in Ganei Tal.

7 juni, 2005: Bi Shude, 46, wordt gedood terwijl hij aan het werk is in een broeikas in Ganei Tal.. Shude had de Chinese nationaliteit.

15 juli, 2005: Dana Gelkowitz, 22, wordt gedood door een raket, afgevuurd op Moshav Nativ Ha'asara, even ten noorden van de Gaza-strook.

Aug. 2005: Israëls unilaterale terugtrekking uit de Gaza-strook - Israël trekt 9.000 staatsburgers terug uit de nederzetingen in Gaza en geeft de controle over het hele gebied over aan de Palestijnen.

14 december, 2005: Jitladda Tap-arsa, 20, wordt gedood terwijl hij aan het werk is in een broeikas in Ganei Tal. Jitladda heeft de Thaise nationaliteit.

In 2005 worden 417 raketten en mortiergranaten afgevuurd door Palestijnse terroristische groeperingen (238 mortiergranaten en 179 raketten).

Maart 2006: Palestijnse parlementsverkiezingen - Hamas wint de Palestijnse parlementsverkiezingen en vormt een regering.

28 maart, 2006: De bedoeïenen Salam Ziadin en Khalid, 16, vader en zoon, worden gedood wanneer ze in de omgeving van Nahal Oz toevallig stuiten op een Kassam-raket die vervolgens ontploft.

11 november, 2006: Fatima Slutzker, 57, wordt gedood wanneer een raket inslaat in de straat waar ze loopt, vlakbij het huis van de Israëlische minister van defensie, Amir Peretz.

21 november, 2006: Yaakov Yaakobov, 43, raakt zwaargewond terwijl hij aan het werk is in een pluimveeverwerkend bedrijf in Sderot. Hij bezwijkt aan zijn verwondingen op 22 november 2006.

In 2006 worden 968 raketten en mortiergranaten afgevuurd door Palestijnse terroristische groeperingen (22 mortiergranaten en 946 raketten).

Mei - juni 2007: Hamas verovert de Gaza-strook – Milities van Hamas en Fatah in Gaza voeren oorlog tegen elkaar, met als gevolg een overwinning voor Hamas die de de facto controle over de gehele Gaza-strook in handen krijgt.

21 mei, 2007: Shirel Friedman, 32, wordt gedood in Sderot, wanneer een auto vlak bij hem wordt geraakt door een raket.

27 mei, 2007: Oshri Oz, 36, wordt gedood in Sderot wanneer zijn auto wordt geraakt door een raket terwijl hij onderweg is in de stad waar hij werkt als computertechnicus. Hij woonde in Hod HaSharon, in de buurt van Tel Aviv, en forensde elke dag naar Sderot.

Mei 2007 - januari 2008: Toenemende beschietingen van het zuiden van Israël – Na de gewelddadige machtsovername van de Gaza-strook door Hamas nemen de raket- en mortieraanvallen door Palestijnse terroristische groeperingen spectaculair toe. Terroristische groeperingen vuren in deze periode gemiddeld 285 raketten per maand af – meer dan een raket per drie uur.

27 november, 2007: Annapolis vredesconferentie – De Israëlische premier Ehud Olmert en de president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas tekenen een gezamenlijke verklaring in Annapolis, Md. Om de basis te leggen voor vredesbesprekingen en een definitieve vredesovereenkomst tegen het einde van 2008.

In 2007 worden 2.312 raketten en mortiergranaten afgevuurd door Palestijnse terroristische groeperingen (1.263 mortiergranaten en 1.049 raketten).

*Bron voor alle bovengenoemde dodelijke slachtoffers van raket- en mortieraanvallen binnen Israël en de vroegere Israëlische nederzettingen in Gaza: “Rocket threat from the Gaza Strip, 2000- 2007” - Intelligence and Terrorism Information Center , Dec. 2007
terrorism-info.org.il

Bovenstaande is een vertaling van een tekst van The Israel Project